Jornada 25 Aniversario Asociacion de Internautas


Localret solicita otra red de cable


Localret demana al govern una xarxa de fibra òptica alternativa a la de Telefónica. El consorci municipal acusa l'operadora d'alentir el desplegament del cable.





El consorci d'ajuntaments Localret va reclamar ahir que es creï una xarxa troncal de fibra òptica alternativa a la de Telefónica per assegurar la competència entre les diverses operadores de telecomunicacions.

En aquest sentit, va demanar a la Generalitat que tingui una "especial sensibilitat" cap a les operadores capaces de crear una xarxa de fibra òptica alternativa quan l'administració catalana adjudiqui el concurs tecnològic de la xarxa sanitària catalana.

El director general de Localret, Xavier Marcet, en representació dels 778 municipis agrupats en aquesta entitat, va advertir que Telefónica té possibilitats "gairebé exclusives" de guanyar el concurs.

El guanyador del concurs de la xarxa sanitària, que dependrà de la Generalitat, haurà d'assegurar que la fibra òptica arribi a totes les capitals de comarca de Catalunya mitjançant la connexió dels hospitals i centres públics d'ensenyament secundari amb comunicacions de banda ampla.

Marcet opina que si la Generalitat no estudia ofertes diferents a la de la companyia Telefònica "el guanyador del concurs està cantat". Va reclamar que els pressupostos de l'Estat i de la Generalitat per a l'any que ve incloguin ja una partida per aconseguir crear una infrastructura troncal a Catalunya al marge de la de Telefónica.

Localret estima que entre les administracions central i autonómica haurien d'aportar, durant els cinc pròxims anys, entre 10.000 i 12.000 milions de pessetes anuals.

Tecnologia ADSL

Així mateix, Marcet ha proposat que s'estudiï si les xarxes troncals interurbanes de Telefónica "poden estar a disposició de les operadores de cable" a un preu inferior a l'actual per afavorir la competència en territori català.

Pel que fa al desplegament de la tecnologia ADSL a Catalunya, va afirmar que "s'està fent bé" i va afegir que, segons dades de Telefònica, s'han instal·lat un total de 70.368 línies d'aquest tipus en el primer semestre d'aquest any.

Segons l'opinió d'aquest consorci d'ajuntaments catalans, el desplegament del cable a Catalunya és "molt lent" i s'està imposant un model que busca "optimitzar les inversions ja fetes".

En nom també de Localret, el regidor barceloní Ernest Maragall va culpar l'operadora recentment privatitzada d'alentir el procés de cablejat de Catalunya al potenciar i primar l'extensió del sistema ADSL.

Localret està elaborant un estudi que permetrà determinar el cost del desplegament de la fibra òptica a Catalunya i les millors opcions per fer-ho.

Així mateix, Localret opina en el seu informe sobre el desplegament de les xarxes de telecomunicacions a Catalunya que aquesta expansió es va alentir en el segon semestre de l'any 2000 i afegeix que "cal mantenir els objectius fixats en el concurs del cable".

http://www.avui.es/avui/diari/01/jul/07/370107.htm


pdfprintpmail