Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha desembarcat en el sector de les telecomunicacions amb la comercialització de la seva xarxa de fibra òptica i té com a objectiu que aquesta activitat representi el 4 per cent del seu volum de negoci de cara a l'any 2004, segons informa l'agència Efe.
L'empresa ha iniciat la comercialització de la seva xarxa de fibra òptica, que compta amb 193,3 quilòmetres de cable i que s'estén per tot l'àmbit metropolità i les comarques del Vallès Occidental, el Baix Llobregat i l'Anoia, segons fonts de la companyia pública catalana.
Martorell i Manresa
El grup FGC també té en projecte estendre la seva xarxa de fibra pel Bages i unir amb fibra òptica les ciutats de Martorell i Manresa, segons han explicat fonts de la companyia. En un estudi per a clients de telecomunicacions a què ha tingut accés Efe, FGC assegura que "la nostra missió és la de ser un proveïdor d'infraestructures de telecomunicacions a la província de Barcelona, disposant per això d'una llicència C1".
Amb aquesta iniciativa, FGC s'afegeix a l'estratègia que ja han seguit altres operadors ferroviaris, l'exemple més destacat dels quals és Renfe, societat que compta amb 11.000 quilòmetres de cable ja instal·lats per cobrir les principals ciutats espanyoles i que, llogant aquesta xarxa, obté uns ingressos de 42,07 milions d'euros a l'any.
A menor escala, FGC, que registra uns ingressos anuals de més de 51 milions d'euros, espera facturar per la comercialització de la seva xarxa de fibra òptica prop de 2,4 milions d'euros el 2004, segons les primeres estimacions de la companyia, cosa que suposaria més del 4 per cent del volum de negoci del grup.
L'empresa de ferrocarrils catalana ja ha arribat a acords amb operadors de telecomunicacions com ara Acesa Telecom, Colt Telecom, Menta, Global Crossing Espanya, Movistar i Vodafone, entre altres. Alguns d'aquests socis, com és el cas de Global Crossing, són els que han invertit desplegant la infraestructura a través d'acords amb l'empresa catalana, i per això no s'ha vist obligada a fer inversions significatives per entrar en aquest sector.
A més a més de la seva xarxa de fibra operativa, FGC compta amb 43,8 quilòmetres de canalitzacions, una infraestructura que conté un total de 9 subconductes independents entre si i, per tant, és capaç de reunir diferents operadors de telecomunicacions. La companyia compta amb tres anells de fibra ja operatius: l'eix Martorell-Barcelona-Rubí, el de Sant Boi-Port-Zona Franca-plaça Catalunya, i el que enllaça les ciutats de Sabadell i Terrassa al Vallès Occidental.