Asociación de Internautas

Logo 1

L´OCUC critica la canalització de fibra òptica a l'autopista


L'´Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya ÐOCUCÐ ha advertit dels problemes que causarà la canalització del cablejat de fibra òptica a l´autopista. És previst que cap a finals d´any o principis del 2003, Acesa instaláli una nova fibra òptica a l'autopista A-7 entre Salou i la Jonquera, que permetrà augmentar la capacitat de comunicacions de la pista i dels centres de treball en aquesta via.


En l´actualitat, s'està duent a terme l'obra civil del projecte, que es limita a la instalálació de la infraestructura necessària per executar la posterior estesa del cablejat quan sigui convenient. Amb aquesta infraestructura es prepararà la canalització per colálocar els conductes on s'instalálaran els cables de fibra òptica i es construirà tant al traçat de l'autopista com als accessos i ramals d'entrada a la mateixa autopista.

Seguint la Llei de Telecomunicacions, la qual preveu el pas de les canalitzacions de comunicacions per la zona de domini públic de l'Estat, l'estesa de fibra òptica es durà a terme a l'interior de l'autopista. Aquesta xarxa de fibra òptica es construirà amb l'objectiu de millorar els sistemes de gestió i les comunicacions entre la pista i els diferents centres de treball de l'autopista, segons han declarat fonts d´Acesa.

A més, permetrà la instalálació de més panells de missatges variables, la incorporació de càmeres per a la gestió del trànsit Ðcom per exemple les càmeres a les quals accedeix el Servei Català de Trànsit.

S'espera que aquesta actuació ajudi el personal del Centre d'Operacions a disposar de més informació sobre el trànsit i a atendre millor qualsevol tipus d'incidència, fet que comportaria una millora de control i de servei per a tots els clients alhora que un augment de la seguretat vial dels usuaris de la via.

Tot i que segons fonts d'Autopistas, aquesta construcció es durà a terme per interès propi, no es descarta que en un futur la canalització d'aquest sistema de fibra òptica pugui ser llogat a empreses que requereixin comunicar-se ràpidament mitjançant aquest sistema. A la demarcació de Girona, ara s'estan fent obres des del punt quilomètric 44 i 45, que coincideix amb el municipi de Viladesens, fins a la Jonquera. Amb la utilització de la fibra òptica, en el curs dels darrers vint anys s'ha multiplicat per vint mil la capacitat d'emmagatzemar dades. En l´actualitat, aquesta ràpida transmissió d'informació permet treballar a velocitats dues-centes mil vegades superiors a les de fa vint anys. La digitalització dels senyals i les noves tecnologies de la informació i la comunicació han fet possible que diferents mitjans com són la televisió, el telèfon i l´Internet puguin compartir una mateixa via de comunicació que, gràcies a les tècniques de compressió de senyal, pot admetre un volum d'informació molt superior.

Aquests circuits de fibra òptica són filaments de vidre o plàstic, del gruix d'un cabell i porten missatges mitjançant ones lluminoses que passen a través d'ells d'un extrem a l'altre, sense interrupció i de forma immediata.